Prema statistikama, Italija je godinama zemlja koja je na udaru naših turista. Što zbog prirodnih i istorijskih lepota i spomenika, što zbog povoljnijih mogućnosti za kupovinu, a pre svega zbog blizine.

Italija je možda najegzotičnija zemlja koja nam je tako blizu. Naši zapadni susedi najčešće se razlikuju od nas u običajima prilikom oslovljavanja. Ako nosite naočare, nemojte se buniti ili ispravljati kad vas oslove sa “dottore”, pa vas kao takvog predstavljaju, iako nemate doktorsku diplomu. To je običaj i stil, kao što će nekog vozača ili muzičara sa iskrenim ushićenjem oslovljavati sa “profesore”. Ako recimo treba da popravite auto, znajte da će pre biti gotov ako šefa radionice oslovite sa “ingegnere”.

Deca u Italiji imaju povlašćen položaj, pa ako pohvalite nečije dete i divite se njegovoj lepoti, to će osigurati vaše prijateljstvo i veze.

Uvek će izazvati simpatije svako ko pokuša da govori njihovim jezikom, pa čak i ako zna tek po koju reč.

positano photo for app Kuda na medeni mesec: Italija

Veoma su srdačni prilikom pozdravljanja i ponosni na mesto ili kraj odakle vuku poreklo. Ako vam je kojim slučajem to mesto poznato, nemojte škrtariti sa pohvalama, a ako ne znate iskažite žaljenje zbog propusta i želju da saznate kako je tamo.

20 matera 2775818k Kuda na medeni mesec: Italija 1680x1050 Cobble Stone Street Italy Kuda na medeni mesec: Italija

Italijanska kuhinja zna da bude drugačija od onoga što ste očekivali. Pica na koju ste navikli i pica u Italiji potpuno je drugačija. Ipak, novcem se može doći do izuzetno kvalitetnih jela, a napojnicama do veoma dobre usluge. Ipak, kada pitate za informaciju, ne verujte svima, već pitajte nekoliko ljudi, pa verujte najčešćem odgovoru. To nije zato što vas Italijani žele prevariti već upravo suprotno, oni u svojoj srdačnosti žele da vam daju odgovor i kad ne znaju, pa znaju da pogreše.

Lenka Gatić

Comments