Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Čitajte deci. Ili neka čitaju sama. Samo nek’ se čita!

Došli smo do tačke gde, preokupirani sopstvenim brigama i obavezama, ne uspevamo da, namerno ili nenamerno, pronađemo i izdvojimo malo slobodnog vremena koje ćemo posvetiti čitanju našoj deci. Priče za laku noć. Priče koje teraju strah. Priče koje uteruju strah. Gde su nestale? Šta radimo kada nam deca postave pitanje? Da li odgovaramo na njega? A njihove male glave su prepune pitanja koja traže odgovor. Makar on bio nerealan, bajkovit… Između ostalog, ne moramo im odgovoriti. Možemo ih podstaći da to sama urade. Da se potrude i iskoriste svoje “klikere”. Da sama pronađu rešenje…

Zašto ova knjiga?

Serijal knjiga pod nazivom “Zagonetne priče” već godinama zadaje slatke muke deci širom Srbije. Uroš Petrović, njihov autor, predsednik je Mense Srbije i jedan od najuspešnijih rešavača IQ-X testova na svetu. Takođe je koautor inovativnog programa u obrazovanju NTC (Nikola Tesla centar) – Sistem učenja, koji se predaje i primenjuje u nekoliko zemalja Evrope. Uz sve to, vrlo je otvoren i prizeman, i deca ga obožavaju!

147 Čitajte deci: “Zagonetne priče”

Uroš Petrović – autor dečijih knjiga, pustolov, fotograf, dobitnik mnogih nagrada i jedan od najboljih pisaca fantastike na ovim prostorima

Serijal od pet knjiga govori o životu u jednoj traperskoj zajednici – gde možete sresti likove poput Anula, Boka, Atilije, Pufta, Crnog Ilasa, Gofa i mnogih drugih – koji nimalo nije uobičajen, dosadan, neposeban. Svaka priča ispričana je u vidu jedne misterije, pripovesti koja poseduje fabulu, interaktivnost likova, dijaloge i maleni zaplet. Ali raspleta nema. I u tome leži lepota ovih zbirki. Na svakom čitaocu je da uz dobrano razmišljanje pronađe odgovor na zadato pitanje i tako sam postane tvorac raspleta. Ali tu nije kraj. Divota dolaženja do rešenja često ne leži u pukoj inteligenciji odgonetača, već i u sposobnosti opažanja – jer često su kroz naraciju, slike ili dijaloge provučene male naznake, skrivene poruke koje mogu da, ako već ne ponude konačno rešenje, ono bar da pomognu u njegovom otkrivanju. Svaka od priča nosi određenu težinu rešivosti, iskazanu u broju ginkovih listića, tako da ova interaktivna književna avantura može da bude zanimljiva i odraslima. To je potvrdio i Dr. Ranko Rajović, jedan od tvoraca NTC-a, član MENSE i Komiteta za darovitu decu, rekavši: “Knjige iz serijala Zagonetne priče su nezamenjive u druženju sa darovitom decom! Što je najbolje, podjednako dobro funkcionišu i sa odraslima!”

Pored poziva na razmišljanje i pokretanje “vijuga”, knjige se neposredno bave i svevremenim temama: Anul, Boko i Atilija su nerazdvojni prijatelji; Puft ponekad ume da se ponaša vrlo nemoralno, pa se to na kraju ne pokaže kao dobro; Gof predstavlja mudrog vidara prema kome se ostali traperi uvek ophode sa poštovanjem; Crni Ilas je oličenje tajanstvenosti…

“Zanimljivo štivo i junaci knjige potvrđuju univerzalne vrednosti dobrog – čestitost, plemenitost i lepo vaspitanje, pa zato, pored učenja i pamćenja, za decu predstavljaju mnogo više!” – Ružica Mevorah, glavna i odgovorna urednica magazina “Blic žena”.

Jezik kojim su zbirke pisane je pitak, ali plodonosan i neiskvaren, te fino oblikovane rečenice i raznovrstan rečnik podstaknuće decu na tečnije, bogatije i slikovitije izražavanje, što, pored svega ostalog, i jeste jedan od najbitnijih, pa i najlepših ciljeva čitanja. Njihovo iskustvo biće obogaćeno jednim neobičnim i bajkovitim svetom.

Ilustracije koje je za prve četiri knjige radio Ilija Melentijević, a za poslednju, petu knjigu – Dejan Mandić, svojim toplim bojama pomažu pri rešavanju, proširuju vizuelnu slikovitost ovog dela i, delujući nadasve drevno, pomažu da priče postanu još misterioznije.

Zagonetne priče nisu samo osobeno vežbanje pameti već posreduju raznovrsno i raznorodno iskustvo, stečeno iz knjiga, stripova, filmova, priča, ali i lutanja kroz prirodu, i podstiču dragocenu interakciju deteta i odraslog i, ne manje, međusobnu interakciju odraslih…” – iz recenzije Dr. Ljiljane Pešikan Ljuštanović, redovne profesorke na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

231 Čitajte deci: “Zagonetne priče”

O uspehu knjige svedoči brojna i raznovrsna publika na promocijama, kao i prevodi na strane jezike

Evo jedne zagonetke za čitaoce Wannabe Bride Magazina:

Težina rešavanja: Jedan ginkov listić – lako, dva ginkova listića – osrednje, tri ginkova listića – malo teže, četiri ginkova listića – teško, pet ginkovih listića – veoma teško, šest ginkovih listića – zastrašujuće, preko šest ginkovih listića – nemoguća misija

Težina priče koja sledi: tri ginkova listića!

Kada je starom Gofu bio rođendan, ispred njegove kolibe napravio se čitav red onih koju su želeli da mu čestitaju. Svi su, jedan po jedan, strpljivo čekali da se stari vidar spremi i pojavi na vratima. Stari Korm je, kao i prošle godine, bio prvi ispred njegovih vrata. Iza njega je stajao Boko. Iza Boka je stajao Anul. Iza Anula je stajao Puft. Iza Pufta je stajao Crni Ilas. Iza Crnog Ilasa je stajao Puft! Iako prethodne dve rečenice izgledaju kao da nisu istinite, one sasvim pravilno opisuju taj red.

Kada su svi strpljivo čekali u redu i niko se nije pomerio sa svog mesta, kako je moguće da je Crni Ilas stajao iza Pufta, a Puft iza Crnog Ilasa?

Znate li rešenje?

Tekst: Đole Manić

Editors choice