Rolovana piletina se priprema širom sveta, peče se ili kuva, puni različitim nadevima, filuje se većim ili manjim komadima mesa. Tradicionalno se služi kao večera uz belo vino, a najpopularnija je u Nemačkoj i Francuskoj. Suve šljive, senf, beli luk, samo su neki od sastojaka koje će očarati vaša čula…

Potrebni sastojci:

1 pile od 3 kg

1 glavica belog luka

200 g suvih šljiva

2 kašike ulja

3 prstohvata soli

3 prstohvata vegete

3-4 kašičice senfa

0,5-1 kašičica bibera

malo ulja

Za premazivanje rolata:

3 kašike masti

2-3 prstohvata vegete

prstohvat bibera

kao prilog 1,5 kg krompira

Priprema:

Odstranite krilca pileta, odvojite meso od kostiju tako da meso ostane koliko je moguće u jednom komadu i to: prvo grudi (belo meso odvojite prvo sa jedne pa sa druge strane), pa batak (vaditi kost) i najzad odvojite grudnu kost sa svih strana. Ukoliko postoje prazni delovi popunite ih mesom da biste dobili lepšu površinu za rolovanje. Rernu zagrejte na 200 stepeni, iseckajte glavicu belog luka i 200 g suvih šljiva.

ROLOVANA PILETINA Rolovana piletina uz belo vino

Ukusno, meko, pikantno, hranljivo jelo

Rolovanje:

Posolite meso, pobiberite, premažite senfom, pospite iseckan beli luk i suve šljive preko senfa, a potom uvijte u rolat i uvežite. Pleh pospite uljem, stavite rolat, a onda rolat premažite svinjskom mašću. Potom pospite vegetu, malo bibera, dodajte dve šoljice vode u pleh i stavite da se peče na 200 stepeni. Povremeno dolivajte vodu i prelivajte rolat tečnošću (2-3 puta tokom pečenja). Posle sat vremena pečenja, oljuštite krompir i dodajte u pleh oko rolata. Dodajte malo vegete preko krompira, a po želji možete dodati i krilca. Pecite još sat – sat i 15 minuta, a onda izvadite iz rerne, skinite kanap, secite i servirajte.

BELO VINO Rolovana piletina uz belo vino

Uz času belog vina ovo jelo dobija potpuni ukus

Tekst: Mirjana Bačkonja

Comments