Pravljenje obrok-salata obično je jednostavno, i ako imamo dovoljno mašte i malo kulinarskog umeća, one mogu biti izuzetno ukusne.

Ipak, dodavanje previše začina ili previše dresinga može u potpunosti pokvariti ukus, a neadekvatan izbor sastojaka može od zdravog obroka, salatu pretvoriti u kalorijsku bombu, koju ćete teško svariti.

Navodimo vam najčešće greške u pravljenju salata. Upoznajte se sa njima, kako biste ih izbegli.

obrok salata Najčešće greške u pravljenju obrok salata

Izbor pogrešnog zeleniša

Pored hidrirajućih efekata lisnatih zelenih biljaka, njihova uloga je i da nas opskrbe adekvatnom količinom biljnih vlakana. Ukoliko ne znate razliku između kelja, zelene salate ili spanaća, nećete pogrešiti ako ih budete i izmešali, uz jednu malu napomenu – uvek birajte što tamnije listove. Ako vam neka od biljaka ima prejak ukus, ublažite je dodavanjem neke druge.

Nedovoljno proteina i zdravih masti

proteinska salata Najčešće greške u pravljenju obrok salata

Ukoliko želite da vaša salata bude u potpunosti zdrava i hranljiva, tako da može da zameni obrok, obogatite je proteinima i mastima. Dnevno morate unositi makar oko 46 grama proteina, a masti su neophodne za normalno funkcionisanje vašeg organizma. Obogatite salatu kikirikijem, belim pilećim mesom ili ribom.

Nedovoljno raznolikosti

Krutoni nisu dovoljan dodatak salatama. Kada pravite salatu, trudite se da u nju ubacite što raznolikije sastojke i vodite se logikom da je što više boja – bolje rešenje. Poigrajte se sa sezonskim povrćem, a možete dodati i orahe i bademe.

Previše dresinga

cezar salata Najčešće greške u pravljenju obrok salata

Čak i ako je vaša salata puna zdravih i laganih sastojaka, ako je “ugušite” nezdravim dresingom, poput majoneza, u sebe ćete uneti mnogo praznih kalorija. Odaberite zdravije dresinge i stavite ih taman toliko da obogate ukus celom obroku.

Jasna Stanić

Comments