Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Pravilna degustacija vina je, zapravo, umetnost. Potrebno je mnogo vremena i iskustva da biste je razumeli i naučili pravila. Svi smo čuli da se crveno vino pije uz jela kao što su jela od mesa, a da se belo vino pije uz morsku hranu. Međutim, možete piti vino uz bilo šta. Važno je samo da vi uživate u tome, da se vama to dopada. Ukoliko vam se ne sviđa kombinacija morske hrane i belog vina, to je u redu. Nemojte ga piti samo zato što su vam drugi tako preporučili.

SLIKA 27 Kako pravilno degustirati vino

Napravite sopstvena pravila degustacije vina

Razlog zbog kojeg crveno vino ide uz jela od mesa je zato što se odlično dopunjuju. Međutim, ukoliko više uživate u kombinaciji belog vina i bifteka, ne ustručavajte se. Začinjena hrana, kao što je hrana iz Meksika, Indije, Tajlanda ili Kine, odlično ide uz slatka vina kao što su rizling ili Pinot Noir.

Na kraju, sve se svodi na vaš sopstveni ukus. Međutim, mi vam predstavljamo nekoliko saveta uz čiju pomoć ćete znati kako se pravilno degustira vino.

Boja vina može biti idealan indikator samog kvaliteta vina. Ukus crvenog vina postaje bolji s godinama, ali to ne važi i za belo vino. Ukus belog vina se često vremenom pogorša.

Čašu za vino držite uvek za dršku. Na taj način ne rizikujete da toplina vašeg dodira upropasti ukus vina.

Pre nego što okusite vino, promešajte ga u čaši. Tako će svi ukusi doći do izražaja. Posle toga, osetite miris vina i spremni ste za degustaciju.

Prvi gutljaj vina uzmite polako. Ukoliko previše brzo degustirate vino, nećete moći da osetite sve ukuse. Kod kvalitetnijeg vina, ubrzo ćete osetiti mešavinu svih ukusa. Posle prvog gutljaja, ocenite da li vam se dopada ta sorta vina, da li ste uživali ili ne. Ukoliko niste, sledeći put se opredelite za drugu sortu.

Zapamtite, najvažnije je da vi uživate u konzumiranju vina. Ne morate slediti ustaljena pravila i običaje. Prilagodite ih sebi. Napravite svoja pravila i držite ih se. Iskustvo ćete steći vremenom.

Tekst: Zorana Puretić

Editors choice