Xocolatl ili čokolada, kako je već postala poznata, doneta je u Evropu zahvaljujući Kortezima. Pre donošenja, osvajači su već bili naučili kako da naprave napitke od zrna kakaa tako da više odgovaraju evropskom ukusu, a ovo su postizali mešanjem prepečenog zrna kakaa sa šećerom i vanilom (ovo se i danas praktikuje) i time su eliminisali gorčinu napitka kakav je bio u svom izvornom ukusu.

Prva fabrika čokolade otvorena je u Španiji. Suvi, fermentisani pasulj donet je iz Amerike. Već tokom ranog 17. veka napravljena je nova verzija čokoladnog praha iz kog je nastala evropska verzija pića koja se kasnije raznosila po svim delovima Evrope. Španci su glavni sastojak pića (samo zrno) držali u tajnosti godinama. Štaviše, tajna je čuvana toliko uspešno da kada su se Englezi 1579. ukrcali i uzeli ono za šta su misli da je španski “ratni jedrenjak uspeha” misleći da Španci tu čuvaju taj tajni sastojak, naišli su na gomile nečega što su opisali kao “suvi ovčiji izmet”, te su u besu, isfrustrirani, spalili ceo brod. Da su samo znali da je čokolada u to vreme bila vredna koliko srebro (ako ne koliko i zlato), nikada ne bi tako nešto uradili!

img 4186 Čokolada u Evropi i danas

Fabrika čokolade

U periodu od nekoliko godina, kakao napitak napravljen od praha proizvedenog u Španiji postao je popularan širom Evrope, u španskoj Holandiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i negde oko 1520. je stigao i u Englesku.

Prva Kuća Čokolade u Engleskoj otvorena je u Londonu 1657. godine, a odmah potom pootvarano ih je u velikom broju. Ubrzo su počele da se tretiraju kao kafeterije i klubovi u koje su odlazili bogataši, gde bi se okupljali da puše glinene lule, pune duvan i da raspravljaju o tekućim stvarima uz šolju čokolade.

The Famous 1657 Chocolate 006 Čokolada u Evropi i danas

Čuvena Kuća čokolade u Londonu

Čokolada kakva nam je danas poznata

Prvi pomen čokolade u čvrstom obliku zabeležen je u Engleskoj kada su pekari počeli da dodaju kakao prah kolačima. Po tome je 1829. godine holandski hemičar Johan van Oten (Johanes van Hauten) izumeo metod ekstrakcije gorkog ukusa masti ili “kakao butera” od prženih zrna. Njegov cilj je bio da se napravi piće koje je glatko i pitko, ali je nesvesno stvorio put za čvrst oblik čokolade.

Čokolada kakvu danas “znamo” i rado konzumiramo se prvi put pojavila 1847. godine kada su Fraj i sinovi u Bristolu, mešanjem šećera sa kakao prahom i kakao buterom proizveli formu čokolade koja do tada nije postojala, čokoladu u čvrstom obliku, da bi kasnije, 1875. godine švajcarski proizvođač Danijel Peters (Daniel Peters) našao način da se različiti sastojci/začini kombiniju i da se tako stvore različiti ukusu čokolade. Neki su smatrali da je ovo čisto upropašćavanje već predivnog ukusa, dok su drugi smarali da je definitivno poboljšanje. Naime, pomešao je kakao u prahu i kakao buter sa šećerom i mlekom u prahu i tako pokrenuo i prvu proizvodnju čokoladnog mleka.

url2 Čokolada u Evropi i danas

Proizvodnja čokolade danas

Tekst: Maja Luković

Comments