Razvoj savremenih tehnologija iznedrio je i mnoga nova zanimanja, koja do pre samo nekog vremena nisu ni postojala. Takođe, promenio je i neka postojeća. Ono što je svakako omogućio je da se većina njih obavlja od kuće. Međutim, da biste bili dovoljno produktivni u svom domu, potrebno je da napravite sebi radnu atmosferu. Takođe, važno je da organizujete prostor tako da vam jedan deo u stanu bude poslovni kutak. Ako nemate zasebnu sobu u koju biste smestili svoju kancelariju, napravite “poslovni ugao” u jednom delu svog dnevnog boravka.

Nudimo vam nekoliko saveta za uređivanje “home office”-a.

Vodite računa o osvetljenju

Najbolje bi bilo da vaš radni sto smestite ispod nekog prozora gde će vam, dok radite, dopirati dovoljno dnevne svetlosti. Međutim, ako nemate takvo mesto u kući, potrudite se da vam prostor, koji vam je radni, bude dobro osvetljen.  To znači da imate različite vrste osvetljenja od centralnog, preko perifernih. Podne i stone lampe, lusteri i zidni reflektori su dobrodošli, jer će vam oni pružiti prijatno osvetljenje koje će uticati na vašu kreativnost i raspoloženje.

Birajte prirodne materijale

Možda će nekima ovo zazvučati staromodno, s’ obzirom na to da je moderan kancelarijski nameštaj uglavnom napravljen od plastičnih materijala. Ipak, vi niste u kancelariji, nego u svojoj kući tako da će vam se nameštaj od drveta verovatno mnogo bolje uklopiti u enterijer, a pored toga je i mnogo zdraviji.

Budite praktični

Ako već imate manjak prostora, trudite se da ga iskoristite što praktičnije. Odaberite sto sa što više fioka, a iznad njega zakačite zidne police na kojima možete držati sve stvari koje vam trebaju za posao.

home office za tekst2 Saveti za rad od kuće u prijatnoj atmosferi

Oživite radni prostor biljkama

Svima je već poznato da neke kućne biljke prečišćavaju vazduh, smanjuju nivo stresa i stimulišu naš mozak da radi bolje. Zbog toga na nekoj od polica oko vašeg radnog stola stavite po koju saksiju. Ne samo da će vas stimulisati u poslu, već će vam i oplemeniti radni prostor.

Lepite motivacione poruke po zidu

Zid ispred vas, u koji se najčešće zagledate kada vam padne koncentracija dok radite, neka bude “tabla” za lepljenje raznih motivacionih rečenica i citata, koji će vas ponovo pokrenuti i inspirisati.

Igrajte se sa bojama

O uticaju boja na naše raspoloženje, čuli smo mnogo puta. Zbog toga vodite računa da vam i radni prostor bude ispunjen detaljima u bojama koje vama prijaju. Možete čak da taj deo sobe u kojem ste organizovali radni prostor, okrečite drugačije. Na taj način ćete vizuelno napraviti razliku između radnog i prostora za odmor. Vodite samo računa da nova boja bude u skladu sa bojom ostalih zidova u kući.

Olivera Denčić

Comments