Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Paravan se lako uklapa u svaki prostor i idealno je rešenje da se velika prostorija podeli na nekoliko funkcionalnih celina. Ovaj dekorativan predmet može da pokaže i umetničku notu, ali i onu statusnu. Na Bliskom i Dalekom istoku na poseban način se pristupa uređenju enterijera. Poznato je da su žene na ovim krajevima sveta retko napuštale svoj dom pa su težile tome da ambijent u kojem žive naprave udobnim i lepim u isto vreme. Pored stilizovanog nameštaja na kome su ručno oslikani istorijski motivi i mitološki likovi, istovremeno je vladala i jednostavnost i minimalizam u uređenju.

Paravan u prostor unosi dozu otmenosti i mistike. Najčešće je napravljen od nekoliko različitih materijala, metala, drveta, stakla ili plastike. Njegova uloga nije samo u tome da razdvoji dve celine u okviru jedne prostorije već može da posluži i kao lampa ili pak može da ima funkciju panoa na kome ćete kačiti fotografije ili razglednice. Paravan je idealno rešenje za odvajanje radnog kutka.

144 Funkcionalni paravani

Paravan kao dekoracija u spavaćoj sobi

229 Funkcionalni paravani

Paravan može izgledati i rustično

324 Funkcionalni paravani

Moderno i trendi

422 Funkcionalni paravani

Paravan kao efektan i funkcionalan detalj u kupatilu

518 Funkcionalni paravani

Jednostavno deli sobu na dva dela

615 Funkcionalni paravani

Intimni kutak za odmor

Ovaj detalj u enterijeru može biti fiksiran na jednom mestu, ali ga možete i lako pomerati u čemu je njegova velika prednost. Bilo da je potrebno da odvojite trpezariju, ili radni kutak od dnevnog boravka paravan je kreativno rešenje. Interesantno je što sami možete oslikati paravan u svom domu i time čitavom ambijentu dati poseban pečat. Oni mogu biti napravljeni i od različitih tkanina, od stoljnjaka, svile ili satena.

Ukoliko su zidovi u vašem domu svetlije boje, zanimljiv kontrast možete postići ukoliko u isti unesete paravan u jarkoj boji. Na Dalekom istoku paravani se najčešće prave u jarkoj crvenoj nijansi koja simbolizuje zdravlje i sreću, a na Bliskom istoku je popularna jarko žuta, zelena i plava boja. Za Japan se vezuje priča da je svaka žena u svojoj kući morala imati oslikan paravan koji je tada predstavljao simbol tajne i flerta. Japanski umetnici su u pesmama i romanima ovaj predmet smatrali za svedoke tajnih ljubavi. U Kini su umetnici na njima oslikavali pejzaže, kaligrafska slova i naravno zmajeve.

Jedan takav predmet možete postaviti iznad svog kreveta u spavaćoj sobi, u bašti ili čak kupatilu. Pravi hit u svetu predstavljaju paravani izrađeni od bambusa.

Tekst: Jovana Katić

Editors choice