Dolaze vam gosti i morate brzo da pospremite kuću? Želite da provodite više vremena sa porodicom, ali naporno čišćenje vam oduzima mnogo vremena? Ne brinite, imamo savete za vas kako da brzo očistite stan!

Napravite plan

Ako očekujete goste i nemate vremena da generalno očistite stan, moraćete da se fokusirate na delove kuće koji se češće koriste ili koji su posebno neuredni. Pre nego što zavrnete rukave, napravite plan, najpre velikih zadataka, a kasnije možete brinuti o manjim detaljima. Uvek je dobra ideja da počnete od one sobe koju najmanje volite da pospremate (ili ona koja je najprljavija). Ako završite ovaj veći posao, čišćenje ostatka kuće ili stana će biti mnogo lakše.

Provetrite stan

Ustajao vazduh će učiniti vaš dom neurednijim nego što to jeste. Ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, širom otvorite prozore i pustite vazduh i sunčevu svetlost unutra. Osunčan stan lepše miriše. Ako vam uskoro dolaze gosti, možete da posegnete za osveživačem vazduha, da zapalite mirišljavu sveću ili da ispečete kolačiće u rerni, tako ćete brzo zamaskirati neprijatne mirise.

julieedelman ok 23 Deset načina da brže očistite stan

Brzo i efikasno čišćenje stana

Pranje veša tokom cele nedelje

Ne skupljajte prljav veš kako biste ga oprali tek za vikend. Stvorite naviku da svako veče operete određenu količinu veša. Iznenadićete se koliko će biti urednija vaša kuća, bez svih tih gomila prljavog veša posvuda. Ne preuzimajte ceo zadatak na sebe. Neka vaša deca (ili suprug) budu zaduženi za slaganje i odlaganje veša. Čak i najmlađa deca mogu da slože odeću.

Neka proizvodi za čišćenje obave svoj deo posla

Iskoristite sve te proizvode za čišćenje i sačuvajte sebe od nepotrebnog ribanja površina. Sprejom naprskajte tuš kabinu, sve ravne površine u kuhinji i slična mesta, zatim ostavite da deluje nekih 15 minuta, tako će ukloniti nataloženu masnoću i prljavštinu. Kada se vratite, samo prebrišite krpom. Takođe, možete da obavljate više poslova u kupatilu. Dok pazite na decu dok se kupaju, možete da očistite lavabo ili da složite peškire i posteljinu.

Napravite mesta za proizvode za čišćenje

Plastični nosači ispod sudopere su sjajni za uštedu prostora i skladištenje proizvoda za čišćenje. Takođe su praktični kada morate da ih premeštate po kući dok čistite. Ubacite u njih višenamenske proizvode za čišćenje, dezinfekcione maramice, sunđere, krpe i sve drugo što će vam zatrebati.

Kante i korpe za sitnice

Kante za odlaganje stvari su obavezne na ovoj listi, posebno ako imate decu. U jednoj možete skladištiti časopise i novine, u drugoj korpi čuvajte lego kockice i vaša kuća će odmah delovati čistije.

Smesta uklonite mrlje

Uštedećete mnogo vremena ako uklonite mrlje čim one nastanu. Ostavite u svakoj sobi dezinfekcione maramice kako biste brzo i efikasno čistili, dezinfikovali i uklonili neprijatne mirise. Ne ostavljajte prljavo posuđe u sudoperi tokom noći. Odmah nakon svakog obroka bacite otpatke u kantu za smeće. Isperite suđe ručno ili ga složite u mašinu za pranje suđa i odmah je uključite. Ako mašina za suđe nije puna, izaberite opciju za veću ekonomičnost ili operite suđe ručno.

Ostavite usisavanje za kraj

Umesto toga što usisavate svaku sobu pojedinačno nakon čišćenja, ostavite usisavanje za kraj. Tako ćete se usisivačem poslužiti samo jedanput, a nećete morati da brinete da li ste zaprljali podove koje se prethodno očistili.

Pustite muziku

Pospremanje stana može da bude zamorno. Iznenadićete se koliko ćete sve brže odraditi ukoliko ste dobro raspoloženi. Pojačajte svoju omiljenu muziku (najbolje neku koja ima energičan brz ritam) i bacite se na posao.

Neka vam i najmlađi pomognu

Deca svih uzrasta mogu da pomognu u kućnim poslovima. Napravite tabelu i podelite zaduženja od nameštanja kreveta do slaganja čarapa ili iznošenja smeća. Kada završite sa svim poslovima, nagradite celu porodicu (uključujući i sebe) izlaskom u restoran ili večernjim bioskopom kod kuće.

Tekst: Maja Luković

Comments