Kada pospremate po kući, brišete prašinu, perete sudove, ne zaboravite da je vreme za temeljno čišćenje kuće, od poda do plafona. Često čistimo samo vidljive površine, a zaboravljamo na skrivene kutke i zabačena mesta.

Evo nekih mesta na koja ste možda zaboravili.

– Ispod kauča. Krevete najčešće čistimo onda kada se nakupi prašina, a neretko zaboravimo da ih povučemo i obrišemo svu prašinu koja se nagomilala na nezamislivim mestima. Ovo obavezno treba raditi s vremena na vreme, kako ne biste udisali prašinu.

– Na mestima gde se povezuje nameštaj. Radi boljeg rasporeda i više prostora, često vežemo dva ormara ili frižider namestimo pored kuhinjskih elemenata. Baš te male praznine ili mesta gde se spajaju uređaji, izvor su bacila. Dobro protrljajte katkad da ne biste sebi napravili ogroman posao.

Slika 117 Mesta u kući koja obično zaboravljamo očistiti

– Ispod frižidera. Sve što stavljamo u frižider može slučajno da se prospe, mrvice od hrane da ostanu i ostalo. Osim što treba voditi računa o unutrašnjosti frižidera, važna je i spoljašnjost. Ne valja otvarati vrata od frižidera ako su prljava. Šire se zaraze.

– Iza WC šolje. Kada ste krenuli već da ribate kupatilo, učinite to do kraja i kako valja.

– Daljinski upravljač je jedna od sprava koju držimo stalno u rukama. Razmislite o tome koliko je čist.

– Tipke na telefonu i telefon. Koristimo ga non-stop, pa retko mislimo na čišćenje istog. Treba ga dezinfikovati.

– Trake na prozoru. Brišemo mi prozore, ali nije dovoljno trakaste zavese samo izluftirati, treba se lepo pomučiti kako bi bile kristalno čiste.

– Držač za četkice za zube. Higijena je najvažnija za zdravlje, a nikako ne smemo zanemariti četkicu za zube i dozvoliti da se bakterije prošire.

Iz vašeg iskustva, da li smo nešto propustili?

Violeta Stojanović

Comments